Tip: Der Alexanderplatz

WP_20150510_16_12_01_Pro

Op het Alexanderplatz ervaar je een “big city feeling”

Ter ere van Alexander de Grote die in 1805 in Berlijn op bezoek was, werd de veemarkt voor het Königstor, een van de poorten in de stadswal, omgedoopt tot Alexanderplatz. Voor de 2de WO was dit een van de drukste verkeerspleinen van de stad. Uit het noorden en oosten van het Duitse Rijk komen de treinen aan, kruisen s-bahn en de metrolijnen elkaar, rijden trams en bussen af en aan in alle richtingen. Hier gebeurt het. De groeiende mensenmassa van de wilde, supersnelle metropool Berlijn van de roaring twenties vinden hun weg over het plein.

Alexanderplatz lijdt zwaar onder 2de WO

Na de 2de WO staat er niet veel meer. De resten worden door de Deutsche Demokratische Republik (DDR) opgeruimd om plaats te maken voor het nieuw te bouwen centrum van de hoofdstad van de socialistische heilstaat. Het Alexanderplatz moet het visitekaartje, het uithangbord, van deze staat worden. Het Rode Plein van Berlijn ontstaat en tot 1971 biedt het plaats aan de militaire parades, die van hier verder liepen naar het Palast der Republik aan de Schlossplatz. (Deze werd  in 2009 afgebroken, nu wordt er het stadspaleis herbouwd.) Op 4 november 1989 wordt op het Alexanderplatz het einde van de DDR ingeluid. Een geschatte 500.000+ mensen demonstreren op het plein en vorderen het einde van de macht van de SED, de communistische partij. Vijf dagen later valt de Berlijnse Muur en nog geen jaar later is de DDR verdwenen.

Het moderne gezicht van herenigd Berlijn

WP_20150510_16_11_56_Pro WP_20150510_16_04_15_Pro WP_20150510_15_55_20_ProNa de Wende wordt er vooral gebouwd, gerenoveerd, afgebroken, weer opgebouwd, gerestaureerd. Ze blijven maar bezig. De Alex, zoals het plein door de Berlijners genoemd wordt, moest het nieuwe chique, moderne gezicht van het herenigde Berlijn worden. Er zouden 150 meter hoge wolkenkrabbers gebouwd worden, die zijn er nog steeds niet. Maar het is wel weer geworden tot één van de belangrijkste verkeersknooppunten van de stad. Iedereen komt hier weer voorbij.

Ook omdat het Alexanderplatz een van de grootste inkoopcentra van de stad is. Als je ergens kunt shoppen is het hier. Hier komt heel Oost-Berlijn en Brandenburg samen inkopen. En dan vooral in het zeker allerlelijkste gebouw van Berlijn: het Alexa. Wel jarenlang de shoppingmall met de grootste omzet p/m2 in heel Duitsland. Er is een Primark, Saturn, Kaufhof… Regelmatig zijn er ook allerlei feesten en markten. Dit is het commerciële hart van Berlijn geworden.

Is er nog wat te zien? Ik raad je aan als je met de fiets in Berlijn onderweg bent, vanuit het oosten via de DDR Paradestraat, de Karl-Marx Allee, richting Alex te rijden. En dan zo rond rushhour, dan opent zich het plein voor je en heb je echt dat ‘Big City feeling’. Das Haus des Lehrers is nog wel de moeite waard. Op het het hele gebouw omgevende mozaïek “Das Leben”, kun je zien hoe men zich het leven in de DDR voorstelde. Een typisch tafereel voor de communistische staat. Het is afkomstig van de beeldhouwer Walter Womacka. Net als De Brunnen der Völkerfreundschaft, een fontein op de Alex. Als je er voorbij loopt, stop zeker nog even bij de Weltzeituhr. Ook zo´n restant uit de DDR. Als je naar boven kijkt kun je ook mensen zien die van 125 meter hoogte van het Park Inn hotel naar beneden vliegen: Base Flyers midden in de stad!

Te doen op het Alexanderplatz

 

You may also like...