Koffiecultuur in Berlijn – Die Röststätte Berlin

Op zoektocht naar de koffiecultuur in Berlijn beland ik vandaag, natuurlijk op de fiets, bij Die Röststätte Berlin.

rostereiFietsend door de Ackerstrasse in de Spandauer Vorstadt Mitte is mijn oog al vaker gevallen op Die Röststätte Berlin. De volgende barista op mijn lijstje op zoek naar de beste koffie. Mijn eerste indruk als ik binnenstap: deze mensen pakken het professioneel aan. Het interieur is wel wat terughoudend, een mix tussen oud en nieuw. Het hart van de zaak is de chique, glimmende espressomachine. Alsof het café er omheen gebouwd is. Het kan niet ontgaan: hier gaat het om de koffie. En in de aangesloten winkel is alles te koop wat de koffieliefhebber maar kan bedenken.

Het proces van filterkoffie…

Filterkoffie wil ik. De serveerster vraagt of ik vaker geweest ben en weet wat het proces is. Niet dus. Ze legt me uit dat ze verschillende soorten “single origin” koffie hebben en dat die op 3 manieren gefilterd kunnen worden. Die worden zwart geserveerd en – ik denk een ondertoon te horen in haar stem – zonder suiker of melk. Dat komt goed uit, ik drink het toch altijd zwart! Ik kies voor het porseleinen filter inclusief waterkannetje en een koffiesoort uit Ethiopië, prijs € 3,20.

Het duurt even, dan begint de barista-heer aan mijn koffie. Dat blijkt een heel proces. De koffie wordt eerst gemalen. Dan eerst hete waterdamp in het kannetje, daarmee wordt het filter en het kannetje voorverwarmd. De gemalen koffie wordt tot op de gram afgewogen en lepel voor lepel in de filter gedaan. Nu wordt beetje bij beetje het hete water opgegoten tot de juiste hoeveelheid koffie is bereid. Nog een glaasje water erbij en naar buiten het terras op de zon in.

baristo koffie berlijnWas deze koffie lekker? Ja, heel lekker. Maar vooral anders. Zo´n smaak, waar over je over na gaat denken. Ik vind het lekker, maar waarom? Het smaakte niet naar iets dat ik kende. Volgens Die Röststätte moet het naar bloemen, rijpe aardbeien, mango en sinaasappels smaken. Nou, meer drop zonder dropsmaak, rode wijn en chocolade puur zonder de ‘scherpte’ dacht ik zo. Interessant, ongewoon, nieuw, goed dus?

Het publiek is grotendeels van uit de buurt – locals. De barista-heer kent zijn gasten goed zie ik. Dat geeft een fijne ontspannen sfeer. Dit hoort ook bij dit gedeelte van Berlin-Mitte. Hier om de Torstrasse en Ackerstrasse zijn veel leuke cafeetjes en restaurants te vinden waar vooral de plaatselijke bevolking nog zit.

De andere kant op is de Koppenplatz. Dit is de oude Joodse buurt, daarvan vind je hier overal sporen. In het parkje staat het monument Der verlassene Raum (de verlaten ruimte), waarmee men de waardering voor de prestaties van de Berlijnse Joden wil uitspreken. Een mooie plek voor een korte pauze en om het monument op te te laten inwerken.

rosterei winkel koffieMaar, terug naar de koffie, Die Röststätte Berlin vind ik een aanrader! De koffie was lekker. In de vitrine hebben ze ook heel lekker uitziend gebak – ja, ik ben op filterkoffiemissie, dus géén gebak voor Hans. Een echt Berlijns bedrijf en het voelt goed dat het niet alleen draait om de commercie. Die Röststätte Berlin probeert ecologisch en sociaal verantwoord te ondernemen. Zo wordt met mijn koffie een meisjesproject in Ethiopië ondersteund. Daar ging het mij niet om, maar zo krijgt de koffie nog een extra positief bijsmaakje 😉

Adresgegevens
Die Röststätte Berlin
Kaffeerösterei, Café & Schulungen in Berlin
Ackerstr. 173
D-10115 Berlin
http://shop.roeststaette.de 
https://www.facebook.com/Röststätte-Berlin/

You may also like...