Beleef het Mauerpark op zondag

Wat doen op zondag, Hans? Absoluut doen; het Mauerpark in Prenzlauer Berg beleven!

Als het van april tot oktober goed weer is, is een zondagmiddag in het Mauerpark een superleuke ervaring. Dit park ligt op de vroegere grens tussen Prenzlauer Berg in Oost-Berlijn, het communistische gedeelte en Wedding, en West-Berlijn, zeg maar ‘onze kant van Europa’.  Vroeger stond dus hier de Berlijnse Muur vandaar de naam “Muurpark”. Vanwege het voetbalstadion in het Friedrich-Ludwig Jahn Sportpark, was dit zelfs een van de plekken waar het niemandsland/the dead zone extra breed was, nl. 90 meter. In het stadion speelden BFC Dynamo Berlin en het nationale team van de DDR voetbal en kwamen om de 14 dagen zo’n 20 tot 25 duizend toeschouwers.  Stel dat één van die toeschouwers zou willen vluchten… daarom een extra breed niemandsland. Op bijna 100 meter krijgen we hem/haar zeker te pakken!

Een wild verleden

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989, werd Prenzlauer Berg een van de ‘wildste plekken’ in Europa. De avant-garde van de kunstscene uit de hele wereld kwam naar Berlijn en kraakten de totaal vervallen, leegstaande panden in het centrum van Oost-Berlijn. Dit valt samen met de opkomst van de techno-house muziek. Het oostelijk centrum werd het hart van die beweging. 365 dagen per jaar, 24 uur per dag illegale, halflegale en legale parties; de Loveparade etc. in het kwadraat! Dit feestje is spreekwoordelijk eind jaren negentig voorbij. Dan begint de restauratie, renovatie en opwaardering van deze wijk. Nu is het een van de meest populaire wijken van de stad. Hier wonen veel jonge mensen met vaak hoge inkomens. Met verandering van de buurt is ook het Mauerpark heel, heel erg veranderd. Het was echt een wilde bedoening, de hele zomer één grote open air stage. Overal muziek, veel alcohol en drugs.

Hordes percussionisten met trommels en andere instrumenten die van zonsondergang tot -opgang hun muzikale kunsten vertoonden. Vrijheid, blijheid, puur! Die tijden zijn toch wel voorbij. Hoewel het zondags toch een beetje is zoals toen…

 

Rommelmarkt en streetfood

Aan de westkant van het park is een hele grote rommelmarkt met leuke vintage spulletjes, heel veel Berlijnse kunst, mode, sieraden en meer snuisterijen. Er is ook een gastronomisch gedeelte ontstaan met een keur aan streetfood. 

Een gezellige, multiculturele middagbesteding

In het park zelf staat echt elke 10 tot 20 meter wel iemand met een gitaar, een bandje, vindt een optreden plaats. Overal maken mensen muziek en de genietende toeschouwers maken de sfeer compleet. Grote groepen vrienden en familie zitten op de grasvelden en er wordt vaak gezamenlijk gebarbecued. Mensen van iedere leeftijd en verschillende komaf. Een heel bont en gezellig multicultureel gebeuren dus.  Onder aan de heuvel spelen de heren heel fanatiek hun dagelijkse spelletje jeu de boules of petanke. Een stukje verder is een speeltuin aangelegd met de naam “over the rainbow”. Door ouders zelf getimmerd en gefinancierd.

Boven op de heuvel voor het voetbalstadion staat nog een rest van de muur, de zogenaamde Hinterlandmauer. Nu is dit een van de weinige plekken in de stad waar het officieel is toegestaan graffiti en street art te sprayen. Elke zondag staan hier wel mensen uit de hele wereld die hier hun kunnen laten zien. Vaak verandert de muur dagelijks meermaals van uitzien. Omdat het hier mag, komt elke sprayer hierheen, maakt zijn kunstwerkje en een foto “kijk wat ik geproduceerd heb in het Wallpark in Berlin”. En kort daarna komt de volgende kunstenaar en die sproeit er vrolijk zijn eigen kunstwerk over heen.

Maar de highlight is toch sinds 2009 het karaoke. Je moet het gezien hebben om het te geloven. In 2009 begint op een gewone zondagmiddag om 3 uur, een Ierse jongen met een fietsje, een karaoke-machine en een paar vrienden een heel klein zingfeestje. Ondertussen is het echt tot een wekelijks event uitgegroeid. Hier treft zich een grote menige in een amphitheater in het midden van het park. Het is echt een aanrader hier een uurtje te gaan zitten. Als iemand echt goed kan zingen, gaat het hele publiek mee(zingen). Eén groot feest en echt supergezellig.

 

Je kunt deze bezienswaardigheid goed combineren met een bezoek aan de Mauergedenkstätte. En ook een bezoek aan het DDR museum in de Kulturbrauerei biedt zich aan. Daar is ook zondags een hele leuke streetfood markt met een ontspannen sfeer. Ook wellicht omdat het iets rustiger is en er veel Berlijners heengaan. Je kunt ook nog een stukje verder lopen naar het hart van de Prennzlauer Berg, de Kollwitzplatz. Hier zijn allerlei verschillende restaurants waar je goed kan lunchen of dineren.

You may also like...