Tip: Branderburger Tor

De Brandenburger Tor: Het nationale symbool van het herenigde Duitsland, zeg maar de Eiffeltoren van de Duitsers.

Brandenburger tor

In 1789 als Friedenstor (vredespoort) door de architect Carl Gotthard Langhans gebouwd. Ter herinnering aan de bezetting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door de Pruisische koning Frederik Willem II. Die voorkwam hiermee een burgeroorlog tussen de Patriotten en aanhangers van de stadhouder Willem V en tevens een grote Europese oorlog.

De Quadriga (vierspan)

De godin in de Quadriga op de poort, gemaakt door beeldhouwer Johan G. Schadowwas oorspronkelijk de vredesgodin Eirene/Irene. Die veranderde later in de zegegodin Victoria, nadat de beeldengroep uit Parijs teruggekeerd was. Napoleon had hem namelijk ‘gestolen’ toen hij in 1806 Berlijn bezette. Pas later komt er een Eisernes Kreuz (ijzeren kruis) en een Pruisische adelaar op de speer. Nu is de poort het nationale teken van militaristische Pruisen en vanaf 1871 van het Duitse Keizerrijk. Vanaf de Brandenburger Tor vertrekt het leger naar de slagvelden en hier keren zij gevierd door de Berlijnse bevolking na zeges terug.

Toegangspoort tot de moderne wereld

Aan het begin van de 20ste eeuw raast de ‘moderne wereld’ door de poort over de prachtige boulevard Unter den Linden de stad naar binnen. Daar waar het roerige leven van de 20er en 30er jaren van de grootste industriestad van Europa te vinden is. Dat eindigt abrupt op 30 januari 1933 als Adolf Hitler, nadat hij de macht heeft overgenomen, zijn Nazi´s met fakkels door de poort laat marcheren. Aan het einde van de 2de wo staat de poort nog, maar alles eromheen ligt plat en wordt afgebroken. De Quadriga is vernield, in de plaats wappert op de poort nu de Sovjet-Russische vlag. Nadat in een laatste gemeenschappelijke actie de Quadriga in 1958 weer volledig gerestaureerd op de Brandenburger Tor staat – zonder kruis en adelaar, die liet de DDR dan toch nog even snel verwijderen – staat vanaf 1961 helaas de Berlijnse Muur voor de Brandenburger Tor. Bijna 29 jaar lang kunnen de Berlijners en Duitsers niet door het nationale symbool. Dan valt de Berlijnse Muur in 1989. Vooral oud op nieuw 1989/90 laten de mensen hun vreugde de vrije loop. IEDEREEN klimt op de poort en de Quadriga, de stad, het land, één groot feest. Helaas moeten zowel de poort alsook de Quadriga daarna weer compleet gerestaureerd worden. Tot de 1990er jaren mocht je er nog met de auto doorheen. Het toenemende verkeer werd uiteindelijk toch een beetje veel voor de poort. Daarom wordt het verkeer sindsdien erom heen geleid en kon het plein erachter weer heropgebouwd worden.

Ze reed ooit het verkeer onder de toren de stad binnen.

Ze reed ooit het verkeer onder de toren de stad binnen.

Nu is het plein van de voetgangers.

Nu is het plein van de voetgangers.

Omgeving Brandenburger Tor

Aan de westkant sta je aan het begin van de oost-west as van Berlijn, die ooit Adolf Hitler en Albert Speer gepland hebben. In de verte zie je de Siegessäule met de Gold Else erboven op. Als je nu door de poort fietst kom je op de heropgebouwde Pariser Platz. Als je je een beetje vorstelijk wilt voelen, neem dan de middelste doorgang. Dat was vroeger aan het Pruisische vorstenhuis de Hohenzollerns voorbehouden. Je ziet nu direct ook hoe belangrijk de Brandenburger Tor is. De winnaars van de 2de wereld oorlog (Amerikanen, Russen, Britten en Fransen) hebben hun ambassades om of aan het plein.

Rondom de Brandenburger Tor worden regelmatig feesten en events gehouden. Dan zeker, maar uberhaupt is het hier vaak heel druk. Als je foto’s wilt maken raad ik je aan dat heel vroeg of na 18:00 uur te doen dan is het plein bijna leeg (en dat is het zeker ´s nachts).

In de poort is een tourist info en aan de andere kant (voor de mensen die de herrie niet meer kunnen verdragen?) een ruimte der stilte. Op de Pariser Platz is het gebouw van de DZ Bank van architect Frank Gehry van binnen nog interessant. Je mag naar binnen om foto´s te maken. In de hoek staat het gebouw van de Akademie der Künste. Daar zijn vaak interessante tentoonstellingen. Je kunt door het gebouw naar de andere kant lopen en dan kom je uit bij het Holocaust Memorial. Een stukje verder op Unter den Linden is het Madame Tussaud´s Berlin. Als je terug fietst (door het MIDDEN!) kun je naar de Reichstag en de regeringsbuurt of de andere kant op richting Potsdamer Platz rijden.

Meer informatie

You may also like...