Checkpoint Charlie

Checkpointcharlie4

Die Berlijnse Muur is geen mooie oplossing, maar de 3de wereldoorlog lijkt mij een nog slechtere…

Met deze woorden beëindigde John F. Kennedy in 1961 de 2de Berlijncrisis. Hij maakte daarmee een einde aan de patstelling tussen de Sovjet-Russische tanks aan de ene kant en 90 meter verder de Amerikaanse tanks aan de andere kant. De enige keer dat het tijdens de Koude Oorlog tot een directe confrontatie van de twee supermachten kwam. Twee dagen lang staan zij hier tegen over elkaar, de dreiging van een nucleaire catastrofe in de lucht hangend…

De Amerikanen trekken zich dus uiteindelijk terug en accepteren zo de bouw van de Berlijnse Muur. Als je als niet-Duitser of West-Berlijner na de bouw van de Muur naar Oost-Berlijn, de DDR, wilde, moest je deze grensovergang gebruiken. Wie kent Checkpoint Charlie niet? Daarom staat dit ook hoog in de lijst bezienswaardigheden in Berlijn.

De voormalige grensovergang Checkpoint Charlie

Het is er vaak heel, heel druk. Wat is er nu precies te zien bij deze voormalige grensovergang? Er staat een kopie van het grenshuisje uit de 60er jaren en van het grensbord “you are leaving the American sector..”.  Ook zijn er altijd als Russen of Amerikaanse verklede studenten aanwezig, die voor een kleine fooi graag met je op de foto gaan. Er is een kunstwerk dat eraan herinnert, dat hier ooit een grensovergang was: grote foto´s van de Russische en Amerikaanse soldaat. De tekst en foto´s op de houten wanden zijn nog aardig. Het Asisi Panorama is goed, maar ik vind het relatief duur. Je kunt hier een geschilderd panorama bekijken: in de 1980er jaren vanuit Kreuzberg over de Muur naar het oosten kijkend. Het Museum/Haus am Checkpoint Charlie vind ik ook geen hoogtepunt. Wederom duur en het ontbreekt aan beleving.

Checkpoint Charlie en de buurt eromheen is heel erg commercieel geworden. Te vergelijken met de uitgelaten sfeer op een kermis. Sinds die firma met de grote M hier een restaurant opende, wordt het door de Berlijners daarom ook wel: “Snackpoint Charlie” genoemd.

Bezienswaardigheden in de buurt

Ken je deze naam nog, de Trabant? Het was de merknaam van een auto uit een Oost-Duitse autofabriek. De auto moest tonen dat de DDR meeging in de technologische vooruitgang. Er is een heus Trabi museum maar als je geïnteresseerd bent in deze auto’s kan ik je aanraden beter een stukje door te rijden naar Trabiworld. Daar staan er een paar honderd!  Ze zijn ook te huur om zelf de stad te verkennen in een Trabant.

Als je meer over de Berlijnse Muur wil weten is de Mauergedenkstätte aan de Bernauer Strasse de plek om heen te gaan. Checkpoint Charlie kun je goed doen op weg naar andere interessantere plekken. Bijvoorbeeld de Topographie des Terrors een stukje verderop, of nog iets verder het Joods Museum. Als je de fiets of de metro neemt ben je ook zo in Kreuzberg of kun je het voormalig vliegveld Tempelhof of het park gaan bezoeken.
Links:
Joods Museum
Topographie des Terrors
Asisi Panorama
Mauer Gedenkstätte

You may also like...