Tip: Holocaust Memorial

Het meest bijzondere monument van Europa ter nagedachtenis aan de omgekomen Joden tijdens de tweede wereldoorlog.

monument in berlijn

 

“Wat is DIT in hemelsnaam?” Vragen onze gasten vaak als zij dit veld met betonblokken de eerste keer zien.

2.711 betonblokken met allemaal dezelfde lengte en breedte. Alleen de hoogtes verschillen.

In deze blog leest u meer over de achtergrond en wat dit monument voor Berlijn betekent. Ontworpen door Peter Eisenman, een bekende Joods-Amerikaanse architect.

Holocaust monument en expositie

Duitsland besluit in de jaren 80 dat een monument gewenst is. Een monument waar herdacht wordt dat Duitsland in de 2de Wereldoorlog 6 miljoen Joden vermoord heeft. In Berlijn, daar waar iedereen in de stad voorbij komt, tussen de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz. Peter Eisenman, een bekende Joods-Amerikaanse architect, krijgt uiteindelijk de opdracht. Hij bouwt een stèleveld met 2.711 betonblokken met allemaal dezelfde lengte en breedte maar laat de hoogteverschillen oplopen van 0 tot 4,20 meter. De blokken staan 2 % uit het lood, de grond tot 5 %. De tussenruimtes zijn allemaal even breed.

“An artpiece without meaning” noemde Eisenman het zelf het ooit. Wat hij wil is dat je het ervaart, er doorheen loopt, 10 -20 minuten. Hoe langer je erin bent, hoe beklemmender je het zal gaan vinden. Het creëert een gevoel, een onaangenaam gevoel. En dát is precies wat hij wil. Om je dan af te vragen: “Waar ben ik hier eigenlijk?” Op een plek, die eraan herinnert, dat in Hitler-Duitsland ooit fabrieken gebouwd werden om mensen zo efficiënt mogelijk te massacreren.

Monumenten, meestal gebouwd ter nagedachtenis aan vreselijke gebeurtenissen, ik verbind daar toch op één of andere manier de stilte aan. Hier is het druk. Mensen weten niet wat het is. Vooral jongeren spelen er verstoppertje, misbruiken het als een speeltuin…

berlin holocaust museum  berlin exposition holocaust

Informatiecentrum over de Holocaust

Toch is dit voor mij dé plek in Berlijn als je meer over de Holocaust te weten wilt komen. Wat ik je aan zou willen raden, loop eerst naar de achterkant. Daar is in de kelder een gratis expositieruimte. Schrik niet van de rij, het gaat vrij snel. Je moet eerst nog door een security check. Dan geef je tassen etc. aan de gardrobe af. Daar kun je ook een Nederlandstalige audioguide huren voor € 4,-. Doe dat! (Geloof me, ik doe dat ook nooit, deze is echt anders.) In het begin is het even ‘taai’, maar het wordt snel heel goed. Ze leiden je in ongeveer 75 minuten door de 4 hoofdruimtes en je krijgt overal een uitstekende, compacte uitleg. Je ervaart hoe het overleven voor de Joden eerst in Hitler´s Reich en daarna in de bezette landen steeds moeilijker wordt. Hoe het vernietigingssysteem steeds verder geperfectioneerd wordt en tot het einde de ovens blijven branden. Daarnaast zijn het vooral de persoonlijke lotgevallen, de biografieën die je zullen raken. Ik zelf vond het vrij beklemmend en toen ik rond was, was ik er even klaar mee. Maar ook een dubbelzijdig gevoel, blij dat ik hierheen gegaan was. Dit onbegrijpelijke, weerzinwekkende, onmenselijke drama dat Holocaust heet, wordt hier op een excellente en terughoudende manier gepresenteerd. Daarna zou ik je aanraden door het stèleveld te lopen. Hoewel Eisenman het informatiecentrum niet wilde, denk ik, dat het je nu helpt zijn monument toch beter te begrijpen.

Het Holocaust Memorial kun je het beste vroeg – voor 10:00 uur – of laat – na 17:00 uur- bezoeken. Dan is het minder druk. Je kunt het snel doen en alleen door het stèleveld lopen. Op mijn fietstochten geef ik mensen eigenlijk altijd even de gelegenheid er doorheen te lopen om tenminste een eerste indruk te krijgen. Als je de expositieruimte wilt bezoeken heb je in het totaal zo’n 1,5 tot 2 uur nodig. Vanaf hier is het niet ver naar de Potsdamer Platz. Als je het liever iets rustiger wilt doen en het weer laat het toe, doe het zoals de Berlijners: neem wat proviand mee en ga in de Tiergarten “picknicken”.

Denkmal für die ermordeten Juden Europas mit Ort der Information
Holocaustmonument en Expositieruimte
Adres: Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlijn.
http://www.stiftung-denkmal.de/startseite.html

You may also like...