Koffiecultuur in Berlijn – The Barn

Alleen in Nederland een koffiecultuur? Nee hoor, in Berlijn weten ze er ook wel raad mee!

Soms heeft ouder worden voordelen. Als je iets maar lang genoeg blijft doen, kan het zomaar opeens weer super hip zijn. Ik drink mijn hele leven al filterkoffie: zwart, gewoon lekker vers gezet van gemalen bonen. Geen espresso uit een cupje voor mij.

Het aantal barista´s neemt in Berlijn in een rap tempo toe.  Koffie is niet meer gewoon koffie, het is LIFESTYLE! Maar dan wel van een fair trade boon, ter plekke gebrand en natuurlijk in het tijdperk van “the third wave of coffee”: filterkoffie, zwart :-). Ik ben op ontdekkingstocht gegaan om een beroemde koffiebar te testen.

Mini-koffiefabriek The Barn

Dit is één van de plekken die je volgens bijna alle reisboeken gezien moet hebben. Mensen – zo staat geschreven – komen uit de hele wereld hierheen om een bakje koffie te mogen drinken!

wsbarn1Het interieur is van deze tijd. Een gestylde industriële look met een bar en tafels van grof bewerkt hout.  In de ambiance van mensen die druk bezig zijn koffie te verwerken, te branden en te verpakken etc. mag ik op een krukje van mijn kop koffie genieten.  Als toeschouwer in een fabriek. Mensen kijken die aan het werk zijn is altijd leuk, geeft wel een extra beleving en maakt ook de lange wachttijd op de koffie weer goed… Want druk is het zeker!

“Handmade met een porceleinen filter”, weet de aardige serveerster mij te vertellen. Terwijl ze een kannetje en een kopje met een bodempje koffie voor mij neerzet. (Om voor te proeven zoals bij wijn? vraag ik mij af.) De koffie was niet slecht, lekker zelfs. Maar er voor omrijden zou ik niet.

Het publiek bestond voor een groot deel uit mensen die – net als ik – gelezen hadden, dat je hier dus heen moest:  groep Amerikanen, groep Nederlanders met 100% Berlijn op tafel, een Deense familie met kleine kinderen. De rest een typische mix van de Kollwitzplatz Berlijners: doorgestylde joggers, een chique Zuid-Amerikaanse dame op weg naar het werk.

The Barn, als je in de buurt bent zeker een bezoek waard, maar als Berlijner ken ik nog wel meer barretjes die ook zeker een eervolle vermelding waard zijn. Die halen helaas alleen de reisgidsen niet!

Maar als je toch in de buurt bent… en je houdt van street art, loop dan het hofje in naast de “Fleischerei” en daarna de parkeerplaats op naast The Barn. Ook leuk is “die Platoon Kunsthalle” en als ze weer open zijn restaurant “Till the cows come home”.

The Barn Roastery - koffie is lifestyle!         WP_20150406_10_21_00_Pro         WP_20150412_10_41_08_Rich

You may also like...