Tip: Die Mauergedenkstaette

Geen punt van discussie, als je in Berlijn bent MOET je de Berlijnse Muur zien en dan met name die Mauergedenkstaette (Bernauer Strasse).

berlijnse muur monument
Tot de dag van vandaag heeft de bijna 29-jarige durende deling enorme uitwerkingen op de stad. Het meest originele stukje muur staat aan de Bernauer Strasse. De Mauergedenkstaette (Wall Memorial Site) is de plek als je meer over dit ‘litteken’ van de Koude Oorlog te weten wilt komen. Het hele complex is ca. 1,7 km lang, ingedeeld in vier thema´s. Ik vind dat het meest interessante gedeelte zich bevindt tussen het S-bahn-station Nordbahnhof en het metro Station Bernauer Strasse: Die Mauer und der Todesstreifen (De muur en het niemandsland).

Tentoonstelling “De Muur 1961-1989”

Als je het snel wilt doen, zeg in 1 tot 1,5 uur, ga dan naar het Informationszentrum. De gratis tentoonstelling “De Muur 1961 – 1989” neemt je aan de hand van foto´s, audio- en videomateriaal mee door de hele geschiedenis van de Mauer. Ga ook zeker de toren op. Van bovenaf heb je een fantastische blik op het monument. Hier krijg je een goed idee hoe die muur de stad in 2 helften deelde. En zie vooral ook, dat het niet maar gewoon één muurtje was. Nee, het was een grenssysteem. Een schier onoverkomelijk obstakel richting de vrijheid. De antifascistische Schutzwall – zoals hij in de DDR genoemd werd – heeft alleen in Berlijn 138 mensen het leven gekost.

monument berlijnse muur

De indrukwekkendste muurroute

Start bij het Nordbahnhof. Dit was één van de zogenaamde spookstations, waar je bijna 29 jaar lang niet in of uit kon stappen. De perrons werden continue bewaakt door grenssoldaten. In het stationsgebouw bevindt zich een tentoonstelling met foto´s uit die tijd (t/m 4 mei gesloten). Aan de andere kant van de straat is het Besucherszentrum. Daar kun je je kennis nog eens opfrissen. Hoe kwam het tot de deling van Europa? Waarom werd die muur gebouwd? Hoe werd de muur gebouwd? Twee korte filmpjes van 15 minuten zetten alles op een rijtje.

Weer terug de straat over zal je blik vallen op een roestige maquette. Bedenk, al het roestige heeft hier in dit monument een betekenis! Hoe zag het hier voor de bouw van de Muur uit? Links en rechts van de straat staan huizen. Allemaal 5 etages hoog met daarachter hofjes. Links Wedding, de allerarmste buurt van Berlijn. Rechts het arme gedeelte van Mitte, de Rosenthaler Vorstadt. Hier leven de paupers, de handwerkers, de werkelozen, de weduwen, de kleine zelfstandigen…

Omdat de DDR leegbloedt, meer en meer mensen verlaten het land vanaf 1949, wordt op 13 augustus 1961 deze straat de grens tussen het Communisme aan de ene kant en het Westerse systeem aan de andere kant. Eerst een afscheiding van prikkeldraad, later begint men hele eenvoudige muurtjes te bouwen, die zich uiteindelijk ontwikkeld tot het de 4de generatie muur waarvan we hier de resten kunnen zien.

Aanvangs kunnen de bewoners van de huizen aan de DDR-kant nog hun woningen richting westen verlaten, maar als snel worden de deuren dichtgemetseld en worden de huizen door soldaten  bewaakt. Families worden gedeeld, mensen springen uit pure vertwijfeling uit de ramen… Op deze straat vinden vanaf 1961 hartverscheurende tafferelen plaats.

Als je verder loopt zie je een roestige wand met foto´s van de slachtoffers die tot 1989 in Berlijn hun leven verloren aan de muur. Lees ook de informatie aan de roestige zuilen. Aan het eind van de straat word je er pas echt mee geconfronteerd hoe indrukwekkend die ‘Berliner Mauer’ er uitzag. Bezoek hier het Informationszentrum met de gratis tentoonstelling “De Muur 1961-1989”.

Weer terug in de straat kun je de achterkant van het monument – die Hinterlandmauer – bezichtigen en nog eens door de scheuren in het niemandsland gluren.herdenkteken berlijnse muur

Berlijnse muur

Over de Ackerstrasse – op de foto links – zie je hoe deze tot een doodlopende straat werd door de bouw van de muur. Loop verder op het originele patrouille weggetje van de grenssoldaten tot aan het houten kappelletje. Hier stond de Versöhnungskirche. Links en rechts zie je nog resten van deze in 1985 opgeblazen kerk. Op de grond symboliseren de roestige banden de omtrek. Loop naar binnen en ervaar de geheel eigen atmosfeer. Verder naar links onder het roestige dak, kun je je nog beter voorstellen dat hier ooit huizen stonden. In de vrijgelegde fundamenten van zo´n huis is een fototentoonstelling en worden filmpjes uit die tijd getoond.  Een stukje verder zie je een aantal roestige treden in het gras. Deze laten het verloop van tunnels zien. Vrijheidstunnels wel te verstaan.

Hier bevond zich de meest succesvolle: tunnel 57. Dat is het aantal mensen die hier in 1964 door een 145 meter lange tunnel richting het westen, naar de vrijheid kruipen. Vervolg je weg over de Strelitzer Strasse naar de Postenweg. Als je op de hoek Brunnen-/Bernauer Strasse bent aangekomen ben je zo’n 2,5 tot 3 uur onderweg geweest. De route gaat nog verder tot in het Mauerpark – zondags heel leuk. Maar eigenlijk wordt alles, wat je in het Informationzentrum gezien hebt, hier nog eens herhaald. Als je deze route volgt heb je zeker een omvangrijke impressie van de Berlijnse muur gekregen.

Meer informatie

Gedenkstätte Berliner Mauer
Bernauer Straße 111
13355 Berlin

Besucherzentrum | Dokumentationszentrum
Dienstag – Sonntag10.00 – 18.00 Uhr

Ausstellung im Gedenkstättenareal
Montag – Sonntag08.00 – 22.00 Uhr

http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/en/

 

You may also like...