Spandauer Vorstadt en Prenzlauer Berg (privé tour)

spandauer-vorstadt

Door de oude joodse buurt en een vroegere arbeiderswijk. Fietstocht door twee van de gezelligste buurten van Berlijn. Hier kun je zien, wat er sinds de val van de Muur in 1989 gebeurd is. Je zult zien, het is leuk wonen hier!

  • Dagen: op aanvraag (beste dag vrijdag)
  • Start: vrij te bepalen, duur ca. 3,5 – 4 uur.
  • Startpunt: Take a bike.
  • Prijs: zie prijslijst.

Toen lagen deze buurten min of meer in de puin. Het plan van de DDR was deze prachtige stadhuizen te slopen en te vervangen door de wonderschone „Plattenbauten“. In de 80er jaren komt hier het eerste verzet tegen de socialistische heilstaat op. Kunstenaars en ander alternatief volk proberen de sloop tegen te houden. Het gebrek aan geld en dan de val van de Muur redden een groot gedeelte van de oude huizen. Na de val worden deze wijken bezet door krakers.

Overal wordt feestgevierd, Berlin Mitte en Prenzlauer Berg worden in de negentiger het centrum van techno- en housemuziek. Loveparade, Tacheles, hier begint het allemaal. Dan beginnen zo langzaam de renoveringen. Het wordt mooier en mooier. En natuurlijk gaan de huren omhoog en verandert daardoor ook de bevolking van deze buurten. Nu bestaat deze vooral uit jonge families met een voor Berlijn hoog inkomen. Het is leuk wonen hier.

Fietsen door de hofjes, langs gezellige terrasjes, cafe´s, winkeltjes, restaurants, speeltuinen en parkjes. De oude arbeiderswijk is vandaag een van de leukste buurten van de stad.

You may also like...